maanantai 8. elokuuta 2011

Only boring people are bored

Ihminen voi syödä monesta syystä. Nälkäänsä, iloonsa, suruunsa, ahdistukseensa. Toisinaan myös tylsyyteensä, silloin kun ei ole muutakaan tekemistä, tai se mitä pitäisi tehdä, ei oikeastaan huvita.

Minulle tällaisia hetkiä on tullut vastaan lukemattomia, myös tänä kesänä. Kyse ei ole ainoastaan tylsyydestä, vaan siitä, että pitäisi tehdä jotain, ehkä liiankin monta asiaa, mutta mikään niistä ei oikein huvita. Samalla kun "järkevä minä" miettii, mitä seuraavaksi pitäisi tehdä (kun ei oikein jaksaisi tehdä mitään, mitä pitäisi tehdä), alitajunta on jo löytänyt ratkaisun, ja sitten olenkin jo jääkaapilla tai natustelen kaapin pohjalla olevia suolapähkinöitä, vaikka näläntunteesta ei ole tietoakaan. Miten tällaista vastaan voi taistella?

Usein tällaisina hetkinä huomaan, että elämäni on hieman tuuliajolla. Minulla ei oikein ole selkeää kuvaa siitä, miksi haluaisin tehdä niitä asioita, joita olen suunnitellut tekeväni. Motivaatio on hukassa. Kun muutama viikko sitten tajusin yhden tällaisen hetken sabotoivan dieettiäni, päätin, että asialle on tehtävä jotain. Päädyin siihen, että tärkeintä loppuenlopuksi on priorisoiti ja aivojen aktivointi. Esimerkiksi näin:

- Mieti realistisesti, mitä ehdit yhden päivän aikana tehdä ja valitse sitten niistä useista asioista, joita olit suunnitellut tekeväsi, ne, jotka haluat eniten toteuttaa. Varaa aikaa paitsi syömiselle, myös tv:n katselulle tai tietokoneella hengailulle, näin sinun ei tarvitse tehdä niitä "salaa" eli silloin kun sinun pitäisi tehdä jotain muuta. Hallinnan tunne lisääntyy. Kun sinulla on selvä suunnitelma siitä, mitä teet nyt ja mitä teet sen jälkeen, sinun on helpompi keskittyä siihen mitä olet tekemässä, etkä ajattele liikaa ruokaa.



- Käytä apunasi mielikuvia: Jos sinun täytyy siivota, kuvittele olevasi 50-luvun amerikkalainen kotirouva, jos menet salille, kuvittele että olet pop-tähti, jota personal trainel-tsemppaa vieressä. Mielikuvat saavat sinut näkemään tylsät asiat uudessa valossa.



- Mikäli kaikki tavalliset asiat kyllästyttävät sinua, on aika tehdä jotain, mitä et ole pitkään aikaan tai koskaan ennen tehnyt: käy taidenäyttelyssä, jota et ole nähnyt, mene oudonnimiselle jumppatunnille,  soita kaverille, jonka kanssa et ole pitkään aikaan puhunut, käy kirpputorilla penkomassa tai ala suunnitella lomamatkaa jonnekin kauas omista ympyröistäsi. Älä pakota itseäsi tylsyyteen! Mikäli et anna itsellesi mahdollisuutta tehdä mitään uutta ja hauskaa, vaan pakotat itsesi tekemään vastenmielisiä ja pitkästyttäviä asioita, alat ennen pitkää turruttaa itseäsi ruoalla ja sabotoit dieettisi. Pienetkin asiat saattavat tuulettaa mieltä: esimerkiksi se, että meikkaa eri tavalla tai käy lähikioskilla ostamassa muutaman rivin lottoa (ja sen jälkeen miettii, että mitä tekisi rahoilla jos voittaisi).


Mitä mieltä olette? Itselleni nämä niksit ovat toimineet suhteellisen hyvin.

4 kommenttia:

  1. Ää, just kun sain kommentin kirjoitettua ja lähetettyä niin Sonera päätti katkaista nettitikusta yhteyden..vitsi mä muuten vihaan Soneraa muutenkin.

    Musta tuntuu että gradun parissa puurtaminen koko kevään imi musta viimeisetkin energiat ja luovuuden. Sen jälkeen tuntuu et elämäni täyttyy hyvin tylsistä ja arkisista asioista. Mä tiedän, et mun elämän täytyy muuttua luovemmaksi ja mun täytyy tehdä enemmän mielenkiintoisia juttuja, muuten viimeinenkin potentiaalisuden ja luovuuden ripe lähtee musta pois.

    Pidin lukioaikoina taidejournalia, johon kokeilin erilaisia tyylejä ennen varsinaisia taideprojekteja ja raportoin museokäynneistä, silloin kieltämättä ei koskaan tuntunut mikään tylsältä. Pääsisipä uudestaan tuohon vireeseen..elämästä on tullut jotenkin todellakin sellasta suorittamista ja harmaata et ei oikein innosta enää. Harmittaa, kun en käytä kykyjäni tarpeeksi.

    Hauskoja noi mielikuvat! Täytyypä kokeilla seuraavan kerran kun kuuraan vessanpönttöä, voin vaikka kuvitella että siivoan Brad Pittin lukaalia.

    VastaaPoista
  2. Niin ja tää oli siinä mielessäkin hyvä teksti et se tuo esille niitä monimutkaisempia ongelmia jotka ovat yleensä ylipainon taustalla...jos ei elä täysillä, on helposti muutaman kilon ylipainoinen ja muutenkin jotenkin tyytynyt elämässä vähempään. Pitäisi vaikka väkisin hakeutua epämukaviin tilanteisiin että voisi kasvaa ihmisenä.

    VastaaPoista
  3. Helposti käy myös niin, ettei lihavana tunne ansaitsevansa elää täysillä. Itseään rankaisee tylsistymisellä ajatellen, että vasta kun on laihtunut saa tehdä kaikkea kivaa. Sitten onkin oravanpyörä valmis.

    VastaaPoista
  4. Takkunen: Ei vitsit, että nauroin tolle Brad Pittille! Mutta se tossa on just kivaa, että hei haloo, jos se tekee vessan kuuraamisesta edes hetkeksi hauskenpaa, niin ajattele niin!

    Tokihan se jo auttaa, että tajuat itse "tylsistyneesi", se on aina ensimmäinen askel eteenpäin! Uuden vireen voi löytää niin monesta asiasta :)

    Anonyymi: Näinhän se tietysti on, mutta ei auta muuta kuin yrittää taistella vastaan. Tästä syystä monet laihdutuskuuritkin epäonnistuvat, sillä ne rohkaisevat nimenomaan ajattelemaan et "sitku.."

    VastaaPoista